Christmas calendar - Day 5: Finnish Archipelago bread



Tästä luukusta paljastuu aivan ehdoton lemppari, eli saaristolaisleipä. Ensimmäisen kerran tein saaristolaisleipää viisi vuotta. Sen jälkeen leipää onkin tehty joka joulu, oikeastaan ympäri vuoden. :D Vinkin appelsiinimehun käyttöön sain veljeltäni, joka oli saaristossa purjehtiessaan nähnyt miten siellä valmistetaan saaristolaisleipää. Appelsiinimehu tuo oikeanlaista makeutta muuten happaman tyyliseen ruisleipään.

Ohjeella syntyy leipiä 3-4 kappaletta. Suosittelen tekemään kokonaisen taikinan, koska leipiä voi hyvin pakastaa tai antaa lahjaksi.

Now it´s time for an absolute favorite. That means Finnish Archipelago bread. I made this bread first time about five years ago. After that I have made this every Christmas, well actually all year-round. :D I got the tip to use orange juice from my brother. While he was sailing in the Finnish Archipelago he had seen how they made this classic bread. So that´s why I like to use orange juice. It gives nice touch of sweet and acid to this dark bread. 

With this recipe you will get 3-4 breads, depending on the size of your bread tins. I recommend to make the whole dough, because you can freeze these and give them for a present.

Saaristolaisleipä

1l appelsiinimehua
2 1/2dl tummaa siirappia
1rkl suolaa
75g hiivaa
4dl ruisjauhoja
3dl leseitä (voit halutessasi käyttää sekaisin ruis-, vehnä- ja kauraleseitä)
4dl kaljamaltaita
8dl hiivaleipäjauhoja

Vuokiin rasvaa ja jauhoja
Voiteluun siirappia ja vettä

Voitele ja jahoita hyvin kolme/neljä 1-2 litran leipävuokaa. Laita vuokien pohjalle leivinpaperi, joka helpottaa leipien pois ottamista. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi (37 astetta). Kaada mehu kulhoon ja lisää siirappi ja suola. Murenna joukkoon hiiva ja anna liueta. Lisää ruisjauho, leseet ja kaljamaltaat nesteen joukkoon ja sekoita. Lisää hiivaleipäjauhot. Taikinan kuuluu jäädä löysäksi. Kaada taikina vuokiin ja anna kohota huoneenlämmössä leivinliinan alla tunnin ajan. Jätä leivälle noin 1/3 kohoamisvaraa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita leivät uuniin ja paista 75 minuutin ajan. Valmista siirapista ja vedestä voiteluseos (noin 1dl vettä 2 rkl siirappia) ja voitele leivät. Paista voitelun jälkeen vielä 15 minuuttia. Ota leivät pois uunista ja anna jäähtyä vuoissa ennen kumoamista. Säilytä leipiä huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Parhaimmillaan leivät ovat muutaman päivän kuluttua.

Saaristolaisleipä maistuu ihanalta kalan ja erilaisten levitteiden kanssa


Finnish Archipelago bread

1l orange juice
2 1/2 dl dark syrup
1tbsp salt
75g yeast
4dl rye flour
3dl brans (you can mix rye-, oat- and wheat brans)
4dl brown malt
8dl bread flour

Butter and flour for tins
Water an syrup for greasing

Prepare three or four 1-2 litre bread tins. Put peace of baking sheet to the bottom of the tin. Warm up the orange juice to 37 degrees. Pour the juice into a bowl and add syrup and salt. Crumble the yeast into the liguids and let it dissolve. Mix rye flour, malt and brans in to the mixture. Add bread flour. The dough is supposed to be runny. Pour the dough into the tins leaving 1/3 space for it to rise. Cover the breads and leave them into room temperature for an hour.

Preheat the oven to 175 degrees. Bake the breads for 75 minutes. Make a mixture by mixing syrup and water (about 1dl water and 2 tbsp syrup) and brush the breads. After brushing bake the breads for 15 minutes. Take breads out from the oven and let them cool down in the tins before taking them out. Store the breads in room temperature or in fridge. The breads are at its best after few days.

This bread is my favorite with fish and other spreads.



Kommentit