Christmas calendar - Day 20: Vanilla Macarons



Macaronsit paljasuvat joulukalenterin 20. luukun takaan. Nyt matkattiin taas Ranskan makumaailmoihin, mutta minkäs sille voi kun Ranskassa on mitä ihanimpia herkkuja. Näin joulun aikaan halusin tuoda macaronseissa joulun esille, joten päätin valmistaa vanilja macaronseja puolukka curdilla. Macaronsit ovat yksi aivan lempi-lempi herkkujani. Katso resepti alta ja tarjoa näitä ihania herkkuja, vaikka joulun kahvipöydässä.

Christmas calendar´s 20. recipe is macarons. We travelled again to French palate, but what can you do when there is so many good desserts in France. Now when it´s Christmas time I wanted the macarons to be Christmassy. So I made vanilla macarons with lingonberry courd. Macarons are my absolutely favorites. Check the recipe below and serve these heavenly goodies for example at Christmas coffee table.


Vanilja macaronsit

100g valkuaisia
25g sokeria
110g mantelijauhetta
200g tomusokeria
1/2tl vaniljasokeria
 
Puolukka courd

3dl puolukoita
3 keltuaista
1dl sokeria
1/2tl vaniljasokeria
1tl sitruunanmehua
75g voita

Macaronsit: Erottele valkuaiset ja jätä huoneenlämpöön vähintään 4h. Peitä kulho kelmulla. Sekoita tehosekoittimella tomusokeri ja mantelijauho sekaisin, vielä hienorakeisemmaksi. Siivilöi seos muutamaan kertaan ja poista isoimmat murut. Sekoita vaniljasokeri seokseen. Vatkaa valkuaisia ja lisää sokeri vähitellen joukkoon. Kun vaahto on paksua lisää vähitellen jauhot sekaan, nuolijalla sekoittaen. Varo sekoittamasta liikaa tai liian vähän. (Seoksen tulee olla valuvaa.) Pursota leivinpaperin päälle ympyröitä. Siirrä leivinpaperi pellin päälle ja kopauta muutaman kerran pöydän kulmaan, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Voit puhkaista syntyneet ilmakuplat hammastikun avulla. Anna macaronsien kuivua huoneenlämmössä 30 minuuttia. Lämmitä uuni 140°C ja paista macaronseja 10-15 minuuttia. Paiston jälkeen siirrä leivinpaperin kanssa macaronsit jäähtymään työtasolle. Irrota macaronsit varovasti leivinpaperista.

Puolukka courd: Sulata pakastetut puolukat ja soseuta ne. Laita kattilaan puolukkasose, keltuaiset, sokerit ja sitruunanmehu. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee, noin 10-15 minuuttia. Muista sekoittaa. Kun seos on paksuhkoa lisää voi pieninä kuutioina. Laita puolukka courd jääkaappiin jäähtymään. 

Täytä macaronsit courdilla ja säilytä jääkaapissa. Voit halutessasi pakastaa macaronsit, ota ne silloin sulamaan 30 minuuttia ennen tarjoilua.


Vanilla macarons

100g egg whites
25g sugar
110g almond flour
200g icing sugar
1/2tsp vanilla sugar

Lingonberry courd

3dl lingonberries
3 egg yolks
1dl sugar
1/2tsp vanilla sugar
1tsp lemon juice
75g butter

Macarons: Separate the egg whites and leave them into room temperature for at least 4 hours. Cover the bowl with cling film. Mix almond flour and icing sugar in a food processor into a fine powder. Sift the flours cople of times and add vanilla sugar. Mix the egg whites and add slowly the sugar into the foam. Slowly add the flour-mixture into the foam, using a spatula. Don´t over or under mix the mixture. It should be a little runny. Pipe rounds into a baking sheet. Move the baking sheet into a tray. Hit gently the tray into a table to remowe the air. You can use a tooth pick to break the air bubbles. Let the macarons dry for 30 minutes in room temperature. Bake the macarons in 140°C oven for 10-15 minutes. Move the macarons with the baking paper to cool down into a table.

Courd: Puree the lingonberries. Put berries, yolks, sugars and lemon juice into a kettle. Let it boil until it´s thickened, about 10-15 minutes. Remeber to stir. Add butter little by litlle. Put the courd intoa fridge.

Fill the macarons with the courd. Store them in the fridge. You can freeze the macarons if you want. Then take them 30 minutes before serving into room temperature.










Kommentit