Christmas calendar - Day 13: Lucia-bun


Hyvää Lucian päivää kaikille! Näin joulukuun 13. päivänä tavakseni on tullut valmistaa Lucia-pullia. Pullataikina saa keltaisen värin sahramista ja usein sitä koristaa rusinat. Tällä kertaa tein pullapitkon, jonka täytin vaniljakreemillä. Ihanan näyttävä pulla tuomassa väriä ja piristystä pimeisiin päiviin.

Happy Lucia-Day! My tradition on 13. of December is to make a Lucia-buns. Saffron gives the golden color to the dough and traditionally Lucia´s Day-bun contains raisins. This tame I wanted to make something different. I filled the bun with vanilla cream and cutted the bun into braids. I hope this bun will give you some bright into these dark days.


Lucia-pulla
3 pullapitkoa

100g voita
sahramia
1rkl kardemummaa
2,5dl vettä tai maitoa
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
0,5tl suolaa
pussi kuivahiivaa
2rkl öljyä
kananmuna
7-8dl vehnäjauhoja

voiteluun kanamuna
koristeeksi raesokeria

Vaniljakreemi

2,5dl maitoa (käytin soijamaitoa)
3 keltuaista 
2rkl sokeria
1,5tl vaniljasokeria
2rkl maissijauhoja
2rkl voita

Pulla: Laita katilaan voi, sahrami ja kardemumma. Lämmitä kunnes voi on sulanut. Laita sivuun jäähtymään. Mittaa kulhoon 42°C neste ja sekoita joukkoon sokerit ja suola. Sekoita kuivahiiva muutamaan desiin jauhoa ja lisää nesteen joukkoon. Sekoita joukkoon öljy ja kananmuna. Lisää puolet jauhoista ja voisula. Alusta taikina ja lisää loppujauhot. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä 40 minuuttia. Tee tällä välin vaniljakreemi. Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikinat suorakulmaisiksi neliöiksi. Täytä pullat kreemillä ja kääri rullalle. Nosta pulla sauma alaspäin leivinpaperin päälle. Leikkaa saksilla viistosi paloja, kääntäen joka toinen pala vasemmalle ja toinen oikealle, älä leikkaa loppuun saakka. Anna kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä 30 minuuttia. Lämmitä uuni 200°C. Voitele pullat kanamunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista uunissa 20-30 minuuttia.

Vaniljakreemi: Laita kattilaan maito ja lämmitä se juuri ja juuri kiehuvaksi. Sekoita kulhossa keltuaiset sokeri ja maissijauho. Vatkaa kunnes seos on vaaleaa. Lisää vähitellen maito vaahdon joukkoon, koko ajan sekoittaen. Kaada neste takaisin kattilaan. Anna seoksen kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan, koko ajan sekoittaen. Kreemi on valmista, kun se on paksuuntunut. Kaada kreemi kulhoon ja laita sen päälle, kiinni kreemiin, kelmu. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.


Lucia-bun

100g butter
saffron
1tbsp cardamom
2,5dl water or milk
1dl sugar
1tsp vanilla sugar
0,5tsp salt
bag of dry yeast
2tbsp oil
egg
7-8dl flour

egg to brushing
coarse sugar

Vanilla cream

2,5dl milk (I used soya milk)
3 egg yolks
2tbsp sugar
1,5tsp vanilla sugar
2tbsp corn flour
2tbsp butter

Bun: Put the butter, saffron and cardamom into a kettle. Warm it upp so the butter has melted. Let it cool down a bit. Put 42°C liquid, sugars and salt into a bowl. Mix the dry yeast into a few dl of flour and add to the liquid. Mix oil and the egg to the mixture. Add half of the flour and butter. Knead the dough and add rest of the flours. Let the dough rise in a room temperature for 40 minutes. In the mean time make the vanilla cream. Separate the dough into 3 pieces. Roll the pieces into a square and add 1/3 of the filling into each piece. Roll upp the doughs. Lift the buns into a baking sheet so the seam is at the bottom. Cut peaces with scissors in an angle by turning every other peace into left and right, dont cut all the way. Leave space for the buns to rise. Let them rise for 30 minutes. Preheat the oven to 200°C . Spread the buns with egg and drizzle some sugar on top of them. Bake in the oven for 20-30 minutes.

Vanilla cream: Warm upp the milk in a ketlle. In a separate bowl whisk egg yolks, sugars and corn flour into a pale foam. Add the milk little by little constantly mixing. Pour the mixture in to the ketlle. Let it boil for couple of minutes, mixing all the time. Cream is ready when it has thickened. Let the vanilla cream cool down in a room temperature covered with plastic wrap.




Kommentit