Piparit ja suklaa kuuluvat ehdottamasti jouluun. Tässä reseptissä yhdistin molemmat. Tätä jäätelöä voisi ihyvin tarjota jälkiruokana joulupöydässä.
Gingerbreads and chocolate definitely belongs to Christmas. In this recipe I included them both. This ice cream would be the perfect ending to a Christmas dinner.
*Suklaaganache: Pilko 50g tummaa suklaata kulhoon. Lämmitä 1dl kermaa kiehuvaksi ja kaada se suklaan päälle. Anna suklaan sulaa. Lämmitä tarvittaessa seosta vesihauteen päällä, jotta kaikki suklaa on sulanut. Anna ganchen jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaaganche, mutta jätä vähän koristeeksi. Vaahdota molemmat sekaisin. Lisää joukkoon kylmä kondensoitu maito ja siivilöity kaakaojauhe, vatkaa sekaisin. Sekoita joukkoon piparimuruja ja paloiteltua suklaata. Kaada massa pakastuksen kestävään vuokaan. Koristele jäätelön pinta suklaaganachella, pipareilla ja suklaalla. Pakasta vähintään 8 tuntia, mieluiten yön yli. Nauti kylmänä!
*Chocolate ganache: Chop 50g chocolate into a bowl. Warm up cream until it has reached boiling point, and pour it to the chopped chocolate. Let it melt the chocolate. If needed you can melt the mixture on a water bath, until chocolate has melted. Cool down the ganache completely.
Whip the cream into a fluffy foam. Add the chocolate ganache, but leave a bit for the decoration. Foam them together. Add cold condensed milk and sifted cocoa powder. Mix them together. Add chopped gingerbreads and chocolate, and mix until combined. Pour the ice cream into a tin and decorate it with chocolate ganache, gingerbreads and chocolate. Freeze the ice cream at least 8 hours, preferably over night. Enjoy!
Gingerbreads and chocolate definitely belongs to Christmas. In this recipe I included them both. This ice cream would be the perfect ending to a Christmas dinner.
Suklaa-pipari jäätelö
1prk (397g) kondensoitua maitoa (jääkaapissa pidettynä)
4dl vispikermaa
1dl suklaaganachea* (kato resepti alhaalta) tai suklaakastiketta
2tl kaakaojauhetta
pipareita
50g tummaa suklaata
*Suklaaganache: Pilko 50g tummaa suklaata kulhoon. Lämmitä 1dl kermaa kiehuvaksi ja kaada se suklaan päälle. Anna suklaan sulaa. Lämmitä tarvittaessa seosta vesihauteen päällä, jotta kaikki suklaa on sulanut. Anna ganchen jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaaganche, mutta jätä vähän koristeeksi. Vaahdota molemmat sekaisin. Lisää joukkoon kylmä kondensoitu maito ja siivilöity kaakaojauhe, vatkaa sekaisin. Sekoita joukkoon piparimuruja ja paloiteltua suklaata. Kaada massa pakastuksen kestävään vuokaan. Koristele jäätelön pinta suklaaganachella, pipareilla ja suklaalla. Pakasta vähintään 8 tuntia, mieluiten yön yli. Nauti kylmänä!
Chocolate-gingerbread ice cream
1 can (397g) condensed milk (keeped in the fridge)
4dl whip cream
1dl chocolate ganache* (check the recipe below) or chocolate sauce
2tsp cocoa powder
gingerbreads
50g dark chocolate
*Chocolate ganache: Chop 50g chocolate into a bowl. Warm up cream until it has reached boiling point, and pour it to the chopped chocolate. Let it melt the chocolate. If needed you can melt the mixture on a water bath, until chocolate has melted. Cool down the ganache completely.
Whip the cream into a fluffy foam. Add the chocolate ganache, but leave a bit for the decoration. Foam them together. Add cold condensed milk and sifted cocoa powder. Mix them together. Add chopped gingerbreads and chocolate, and mix until combined. Pour the ice cream into a tin and decorate it with chocolate ganache, gingerbreads and chocolate. Freeze the ice cream at least 8 hours, preferably over night. Enjoy!
Kommentit
Lähetä kommentti