Christmas calendar - Day 18: Fruit cake


Tässä tulee kakku vähän aikuisempaan makuun. Hedelmäkakkua tarjoillaan eri maissa ympäri vuoden ja erityisesti jouluna. Tämä kakku on ihana kostea ja makunsa saa sitrushedelmistä ja konjakista. Halutessasi voit jättää konjakin pois ja käyttää esimerksi sokeri-sitruuna vettä. Kakun valmistus tapahtuu yhdessä kattilassa, joten ei haittaa että kakkua paistetaan lähes 2 tuntia. Tämän kakun voi valmistaa hyvin etukäteen, jolloin kakun makukin syvenee.

Here comes a cake for more mature taste plate. Fruit cake is served all around the world especially at the Christmas time. This cake is super moist and it gets the lovely flavour from citrus fuits and cognac. If you want, you can substitute the cognac with sugar-lemon water. The cake is made in a one kettle so it doesn´t mind that it´s in the oven for 2 hours. You can also make this cake well ahead, then it will also get a deeper flavour.


Hedelmäkakku

appelsiini
sitruuna
1,5dl vettä
120g voita
2dl sokeria
100g rusinoita
100g sokeroituja hedelmiä
100g sokeroituja puolitettuja kirsikoita
6rkl konjakkia
3 kananmunaa
4,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

konjakkia

Raasta appelsiinin ja sitruunan kuori. Purista ja siivilöi hedelmistä mehu kattilaan, yhteensä noin 1,5dl. Laita kattilaana vesi, voi, sokeri ja rusinat ja keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia, välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä. Voitele, jauhoita ja vuoraa 2 litran vuoka leivinpaperilla. Lämmitä uuni 160°C. Lisää sokeroidut hedelmät, hedelmien kuoret ja konjakki. Sekoita joukkoon kananmunat. Lopuksi siivilöi joukkoon jauhot ja kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 2h ajan. Jos kakun pinta tummuu liikaa, peitä se foliolla. Tarkista kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen kumoamista. Pistele kakun pohjaan hammastikulla reikiä ja kostuta konjakilla. Voit kostuttaa kakun uudestaan muutaman päivän jälkeen. Kakku säilyy viileässä hyvin pakattuna 1-2 viikkoa. Kakun voi myös hyvin pakastaa.


Fruit cake

orange
lemon
1,5dl water
120g butter
2dl sugar
100g raisins
100g candied fruits
100g candied cherries
6tbsp cognac
3 eggs
4,5 dl flour
2tsp baking powder

cognac

Take the zest from orange and lemon. Squeeze and strain the juice from the fruits to a kettle. Put water, butter, sugar and raisins into the kettle. Let it shimmer for 20 minutes, mix it on and off. Cool down the mixture. Prepare a 2 l bread tin. Preheat the oven to 160. Add candied fruits, peels from fruits and cognac. Mix the eggs to the mixture. Sift the flours and use a spatula to combain. Pour the batter into the tin and bake in the oven for about 2 hours. If the cake gets too dark put a foil on top of it. Use a stick to see if the cake is ready. Let the cake cool down. Use a tooth pick to make little holes to the bottom of the cake. Drizzle some cognat to the bottom of the cake. You can repeat this step after few days to get a deeper flavour. Well packed fruit cake will keep for 1-2 weeks in a cool place. You can also freeze this cake.


Kommentit