Hyvää itsenäisyyspäivää! Tässä tulee jälkiruoka, joka on saanut inspiraation Suomesta. Mustikkakukko, kardemummajäätelö ja mustikkakastike. Suomen luonto on täynnä mustikoita, ja käyttämäni mustikat ovatkin itse kesällä kerättyjä. Suomen lipun värit tulevat esille jäätelössä ja kastikkeessa. Mustikat tuovat mieleen Suomen järvet ja jäätelö lumiset hanget. Ruis on toiseksi suurin kulutettu vilja Suomessa ja kuvaa suomalaisuutta. Mustikkakukossa yhdistyykin hyvin suomalainen perinne ja rukiin käyttö.
Happy Independence Day Finland! Here comes a dessert that has got the inspiration from Finland. Blueberry pie (the national name in Finnish is blueberry rooster), cardamom ice cream and blueberry sauce. Finlands nature is full of blueberries in the summer and the blueberries that I used in this recipe we have picked ourselves. The colors of Finnish flag comes upp in the ice cream and in the blueberry sauce, white and blue. Blueberries reminds me of all the lakes we have here in Finland and the ice cream reminds me of the snow. Rye is the second most used grain in Finland, and for me rye is really Finnish thing. This blueberry pie combains really nicely Finnish tradition.
Kardemumma-jäätelö
4dl vispikermaa
1prk kondensoitua maitoa (jääkaapissa pidettynä)
3tl kardemummaa
Mustikka kukko
(12 pientä tai 1 iso)
4dl ruisjauhoja
0,75dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
0,5tl suolaa
200g kylmää voita
1-2rkl kylmää vettä
6dl mustikoita
2rkl perunajauhoja
Mustikkakastike
4dl mustikoita
1/2 sitruunan mehu
0,5dl sokeria
Jäätelö: Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jääkaappikylmä kondensoitu maito ja vatkaa sekaisin. Lisää kardemumma ja sekoita. Kaada jäätelö pakastuksen kestävään vuokaan ja pakasta yön yli.
Mustikka kukko: Sekoita jauhot keskenään. Lisää voi ja työstä taikinaksi. Lisää vettä tarvittaessa. Laita taikina lepäämään jääkaappiin 20 minuutiksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoat. Jaa taikina 2/3 ja 1/3 osaan. Kauli tai painele 2/3 taikinasta vuokiin. Sekoita mustikoihin perunajauhoja ja täytä vuoat mustikoilla. Kauli lopusta taikinasta piirakoille kannet ja paina ne piirakoiden päälle. Pistele muutama reikä piirakoiden päälle ja paista uunissa 20-30 minuuttia, piirakoiden koosta riippuen. Anna jäähtyä.
Mustikka kastike: Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä kunnes mustikat ovat pehmenneet. Soseuta ja siivilöi kastike. Keitä kastiketta noin 5 minuuttia, jotta se vähän paksunee.
Tarjoile piirakat jäätelö ja kastikkeen kanssa. Koristelin annoksen vielä mustikkajauheella.
Cardamom ice cream
4dl whip cream
1 can condensed milk
3tsp cardamom
Blueberry pie
(12 small or one big)
3dl rye flour
0,75dl sugar
1tsp baking powder
1tsp vanilla sugar
0,5tsp salt
200g cold butter
1-2tbsp cold water
6dl blueberries
2tbsp potato flour
Blueberry sauce
4dl blueberries
1/2 juice from lemon
0,5dl sugar
Ice cream: Whisk the cream into a foam. Combain cold condensed milk and cardamom and whisk until combained. Pour the ice cream into a container and freeze over night
Blueberry pies: Mix all the flours together. Add the cold butter and work it into a dough. Add water if needed. Put the dough into a fridge for 20 minutes. Preheat the oven to 200 celsius. Separate the dough into 2/3 and 1/3 pieces. Prepare the tins with butter and flour. Roll or press the 2/3 dough into the tins. Mix the blueberries and potato flour together, and portion it into the tins. Roll the 1/3 dough to the top of the tins. Bake in the oven for 20-30 minutes, depending on the sizes of the pies. Let them cool down.
Blueberry sauce: Put all the ingredients into a pot. Let it boil until the berries have softened. Purée and strain the sauce. Let the sauce boil for 5 minutes so it will be more thick.
Serve the pies with ice cream and sauce. I decorated the dessert with blueberry powder.
Kommentit
Lähetä kommentti