Caramel is a sweet that belongs to our Christmas. Homemade caramel is easy to make, even though it takes time. These sweets are also a really nice gift to give. There is no doubt that the person wouldn´t be happy!
Toffee
4dl kermaa
2dl sokeria
0,5dl glukoosisiirappia
2rkl voita
1tl vaniljasokeria
1tl merisuolaa
4rkl tomusokeria
Laita kattilaan kerma, sokeri ja glukoosisiirappi. Anna seoksen hiljalleen kiehua, kunnes lämpötila on 117°C. Aikaa tähän menee noin 40-50 minuuttia. Loppuvaiheilla sekoita useammin, jotta seos ei kiehu yli eikä pala pohjaan. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi, vaniljasokeri ja suola. Sekoita seosta, kunnes se on vähän jäähtynyt. Lisää 1rkl tomusokeria kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Kaada toffee vuorattuun vuokaan ja laita jääkaappii vähintään 4 tunniksi. Paloittele paloiksi. Säilytä toffee jääkaapissa.
Caramel
4dl cream
2dl sugar
0,5dl glucose syrup
2tbsp butter
1tsp vanilla sugar
1tsp sea salt
4tbsp icing sugar
Put cream, sugar and glucose into a saucepan. Let it boil on a medium heat, and mix it every now and then. Let it boil until it has reached 117°C. This will take 40-50 minutes. Stir constantly when the temperature is almost reached the point, so it doesn´t burn to the bottom of the saucepan. Take the saucepan out from the heat and add butter, vanilla sugar and salt. Mix the toffee until the temperature has decreased a bit. Add icing sugar one tablespoon at a time to the toffee. Pour the toffee into a mold with baking paper on it. Let it set in the fridge for 4 hours. Cut into peaces when it´s firm enough. Store it in the fridge.
Kommentit
Lähetä kommentti