Christmas calendar - Day 9: Christmas log



Nyt kalenterissa kurkataan Ranskaan. Tämän luukun takaa paljastuu jouluhalko. Jouluhalko on perinteinen ranskalainen leivonnainen, joka muistuttaa kääretorttua. Tämä herkku sopii hyvin adventtipöytään, ja miksei vaikka aattopöytäänkin.

Now it´s time to take peek to France. Here comes a recipe for Christmas log. Christmas log is a traditional French pastry that is served in Christmas. It reminds a Swiss roll. This delicacy would be perfect to enjoy on a Advent Day, and why not on Christmas Eve.


Jouluhalko

Pohja

3 kananmunaa (eroteltuna)
3/4 dl sokeria (jaa 1/4 ja 2/4 osiin)
30g kaakaojauhetta (vähän yli 0,5dl)
1tl vaniljasokeria

Täyte

2dl kuohukermaa
2rkl kermalikööriä
2tl sokeria
1/2 appelsiinin kuori

Kuorrutus

200g tuorejuustoa
100g tummaa suklaata 
2rkl tomusokeria

Pohja: Erottele huoneenlämpöiset kananmunat. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vähitellen joukkoon 1/4 osa sokerista. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on marenkimaista. Vispaa toisessa kulhossa keltuaiset ja loppu sokeri, kunnes seon on vaaleea ja paksua. Siivilöi keltuaisten joukkoon kaakaojauho ja vaniljasokeri, sekoita. Lisää varovasti keltuaisten joukkoon 1/4 valkuaisvaahdosta. Lisää loput valkuaiset kolmanneksissa ja sekoita varovasti, jotta kuohkeus säilyy. Kaada taikina pellille, muotoile se neliöksi ja paista uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Tomusokeroi leivinpaperiarkki, jolle pohja käännetään (tämä auttaa pohjan rullaamista). Peitä pohja vähän kostealla leivinliinalla täytteen tekemisen ajaksi.

Täye: Kiehauta halutessasi alkoholi pois likööristä. Jäähdytä likööri. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää muut aineet. Levitä täyte pohja päälle, niin että pitkälle sivulle jää pieni suorakulmion muotoinen alue, johon ei tule täytettä. Kääri kääretorttu, niin että tyhjä alue jää päällimmäiseksi. Käännä kääretorttu niin että sauma jää pohjalle. Laita jääkaappiin kuorrutteen tekemisen ajaksi.

Kuorrutus: Sulata suklaa vesihauteessa ja anna sen jäähtyä. Vatkaa tuorejuusto, jotta sen rakenne pehmenee ja vähän vaahtoutuu. Kaada sulatettu suklaa sekaan koko ajan sekoittaen. Kuorruta kääretorttu ja tomusokeroi halutessasi.



Christmas log

Cake Base

3 eggs (separated)
3/4dl sugar (divide it into 1/4 and 2/4dl parts)
30g cocoa powder (just over 0,5dl)
1tsp vanilla sugar

Filling

2dl whip cream
2tbsp cream liqueur
2tbsp sugar 
1/2 zest from orange

Icing

200g  cream cheese
100g dark chocolate
2tbsp Icing sugar 

Base: Separate room temperature eggs. Preheat the oven to 180 celsius. Prepare a baking tray with baking paper. Whisk the egg whites and add 1/4dl sugar little by little. Keep on whisking until you have thick foam. In a separate bowl whisk egg yolks and rest of the sugar into a pale foam. Sift the flours into the egg yolks. Add the egg white foam little by little into the egg yolks mixture. Pour the batter into the baking tray and spread it into a square. Bake in the oven for 20 minutes. Let it cool down for a while before you overturn it. Dust a baking paper with icing sugar and overturn the base into it. Put a little wet kitchen towel on top of it and start doing the filling.

Filling: Boill the alcohol away from the liqueur if you want to. Let it cool down. Whisk the whip cream and add rest of the ingredients. Spread the filling into the base and roll the cake. Put the cake into the fridge.

Icing: Melt the chocolate and let it cool down. Whip the cream cheese and add the melted chocolate. Spread the icing on top of the cake and dust it with icing sugar.










Kommentit