Apple-caramel cake


Isänpäiväksi tein omena-kinuski kakun. Kakku sisältää mausteisen kakkupohjan, omena-kompottia, kinuskia ja voikreemiä.

I made this apple-caramel cake for Father´s day. It includes spice-sponge cake, apple compote, caramel and buttercream.


Maustekakku

4 kananmunaa (huoneenlämpöistä)
3dl sokeria
67g voita
1,3dl maitoa
4,7dl vehnäjauhoja
1,5tl vaniljasokeria
2tl kanelia
1,5tl inkivääriä
1,5tl neilikkaa
2,7tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa

(klikkaa resepteihin)
 
Voikreemi

4 valkuaista
2,3dl sokeria
0,6dl vettä
330g huoneenlämpöistä voita

Koristeeksi kuivattuja omenoita

Valmista omena-kompotti ja kinuski ohjeiden mukaan. Kinuskia jää reseptistä vähän yli.

Kakkupohja: Laita uuni lämpenemäään 175 asteeseen. Voitele, jauhota ja vuoraa kakkuvuoka. (Itse käytin 18 cm vuokaa, jolloin kakusta tuli hyvin korkea. Voit myös käyttää kolmea vuokaa, jolloin kakkua ei tarvitse halkaista.) Sulata voi ja sekoita siihen maito. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voi-maitoseos vaahdon joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja siivilöi ne seokseen. Sekoita varovasti. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 40 minuuttia. Paistoaika riippuu kakun paksuudesta. Kakku on kypsää, kun kakkutikkuun ei tartu enään taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa ennen kakun kumoamista ja leikkaamista.

Voikreemi: Mittaa valkuiaset kulhoon. Laita kattilaan vesi ja sokeri ja keitä kunnes lämpötila on 121 asteista. Aloita valkuaisten vatkaaminen, kun sokeriliemen lämpötila on noin 108 asteista. Kun sokeriliemi on saavuttanut oikean lämpötilan, kaada se ohuena nauhana valkuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää vatkausnopeutta ja anna seoksen vatkautua ja jäähtyä noin 5 minuuttia. Lisää huoneenlämpöistä voita pieninä kuutioina vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Anna vatkautua vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. 

Kakun kokoaminen: Leikkaa kakku kolmeen osaan. Levitä kakun pohjalle pieni kerros voikreemiä, pursoita kreemiä myös kakun reunoille (katso kuva). Levitä omenahilloa ja sen päälle vähän kinuskia. Laita päälle toinen pohja ja lisää täytteet samalla tavalla. Laita viimeinen kerros ja kuorruta kakku pinenllä määrällä voikreemiä. Laita kakku jääkappiin 20 minuutiksi. Kuorruta kakku uudelleen ohuesti voikreemillä ja laita jääkaappiin. Kuorruta kakku vielä halutessasi uudestaan, jotta saat tasaisen kerroksen. Lämmitä kinuskia kattilassa, jotta se on juoksevampaa. Levitä kinuskia kakun reunoille ja päälle. Koristele omenoilla ja nauti.


Spice cake

4 eggs (room temperature)
3dl sugar
67g butter
1,3dl milk
4,7dl flour
1,5tsp vanilla sugar
2tsp cinnamon
1,5tsp ginger
1,5tsp clove
2,7tsp baking powder
Pinch of salt

 (klick for recipes)

Buttercream 

4 egg whites
2,3 dl sugar
0,6dl water
330g butter at room temperature 

Garnish with dried apples

Make the apple compote and caramel as said in the recipes. You will need approximately only half of the caramel.

Spice cake: Preheat the oven to 175ºC. Prepare the cake tin or tins. (I used 18cm cake tin, which made a really high cake. You can also use three small ones, so you don´t have to slice the cake.) Melt the butter and add milk into it. Whisk eggs and sugar until white and fluffy. Add the butter-milk mixture into the egg foam. Mix carefully. Mix all the dry ingredients together and sift them into the batter. Fold in carefully. Pour the batter into the cake tins and cook in the oven about 40 minutes. The bake time depends by the thickness of the cake. Cake is ready when it doesn´t stick into cakepick. Let the cake cool down before taking it out from the tin.

Buttercream: Put the egg whites into a bowl. Put sugar and water into a pot and let it boil until it´s 121ºC. Start whisking the egg whites when sugar syrup is about 108ºC. When the syrup is 121ºC pour it into the egg whites really slowly, like a thin strap. Increase the mixing speed and let it mix about five minutes, so it has cooled down. Add butter little piece at time into the foam while whisking. Keep on mixing until you have light and creamy buttercream.

Assembly: Cut the cake into three layers. Spread little buttercream on top of the first layer. Pipe also little buttercream into the edges (watch the picture below). Add apple compote and a bit of caramel. Put the next layer and fill it the same way. Add the last cake layer and cover the cake lightly with the buttercream. Put the cake into the fridge for 20 minutes. Cover the cake again with the buttercream so you will get smooth coating. You can repeat this one more time if you want. Warm upp the caramel on the pot so it´s more liquid. Spread caramel into the edges and top of the cake. Decorate the cake with dried apples.




Kommentit